Voluntarii au putut întâlni multe lucruri interesante în tabără organizată în perioada 2 – 7 iulie. Zilele petrecute în tabără au fost completate cu un jurnal bine documentat.O versiune prescurtată a acestui jurnal poate fi citit în cele ce urmează.

În prima zi de sosire, participanții și-au construit campingul. Corturile lor erau separate astfel încât au realizat unul dedicat evenimentelor,  unde mai târziu au putut viziona filme, și totodată au construit spații care au servit ca dormitor pentru locuitorii taberei. Apoi, voluntarii au străbătut locațiile cele mai problematice și poluate din punct de vedere al evaluării anterioare, pentru ca apoi acest mediu protejat să fie curățat de deșeurile „uitate”. Traversarea între locații a fost realizată cu bicicleta, iar cu această ocazie au avut posibilitatea să vadă diferite specii de păsări. Ulterior echipa a putut vedea o demonstrație de circuit, iar astfel au și învățat regulile acesteia. Pentru că, așa cum a reieșit procedura de capturare, înregistrarea datelor,  apoi mai târziu eliberarea,  trebuie să îndeplinească reguli bine definite. După aceasta a urmat o vizită la parcul cu păsări din Hortobágy, unde au putut urmări tratamentul unui Vânturel roșu electrocutat. Pe lângă conservarea naturii, au fost de asemenea subliniate valorile culturale din mediul rural,  în timpul căruia și-au putut îmbogătăți cunoștințele cu noi experiențe din Muzeul Păstorului și în ferma din centrul orașului Mátai Ménes. La sfârșitul zilei, Antal Molnár a ținut o prezentare despre fotografierea naturii.

A doua zi a început curățirea râului Hortobágy,  care a fost precedată de o scurtă descriere a modului în care trebuiesc folosite canoele, singura modalitate prin care se putea rezolva deplasarea pe râu. Au colectat mai mulți saci de sticle PET și alte deșeuri comunale. Între timp și pescarii din apropiere au apreciat activitatea lor. Mai târziu, în parcul zoologic, s-a continuat programul celora din camping. Apoi, potrivit celor convenite, au amplasat cutii de cuibărit, au continuat acțiunile de curățenie, a cărui scop a fost protecția mediului natural.

În timpul taberei, a fost făcut un rezumat al activităților, care pot fi definite după cum urmează: curățarea râului Hortobágy și a țărmului său, curățarea coliviei din parcul cu păsări,  construirea unei insule plutitoare pe iazuri. În acest timp, am reușit să creăm o imagine mai subtilă despre lumea păsărilor,  viața de zi cu zi a câmpiei Hortobágyi, plantele lor medicinale, precum și despre animale caracteristice peisajului.