Asociația Bodrog împreună cu Consiliul Hortobágy a organizat în perioada 25-31 iulie 2019 Tabără de Voluntariat în Domeniul Protecției Mediului.
S-au înscris pentru tabără 25 de voluntari din 6 țări. Sarcina lor principală a fost pregătirea traseului didactic de ocrotirea păsărilor pe malul râului declarat recent protejat local de către Consiliul Hortobágy. Pe lângă aceasta au contribuit cu munca lor la renovarea locului de tabăra, adică Spitalului de Păsări.

Scopul taberei era ca tinerii să dobândească cunoștințe teoretice și practice privind protecția mediului, respectiv au contribuit cu munca lor la protecția mediului înconjurător și la realizarea traseului didactic pe terenul ocrotit. Cu ajutorul eficient al fundației ”Cercul Verde” (Zöld Kör), tinerii au ajutat la realizarea traseului didactic, a celui 30 m² de pe malul râului cu forță manuală (cu seceră, paletă, topor), au curățat locul și le-au îndepărtat plantele invazive și au săpat locul stâlpilor pentru observator. Au adunat gunoiul din apa râului Hortobágy de pe bărci pe o secțiune de 20 km, respectiv 5 km de pe malul râului, în urma câruia au adunat aproximativ 5 m³ de gunoi. Au expus 20 de bucăți de căsuțe diferite de păsări pe traseul didactic inițial, care vor servi și un scop demonstrativ pe viitor.
Au reparat gardul, podul și terenul de joacă de la Parcul de Păsări prin reconstruirea, șlefuirea și vopsirea echipamentelor. Iar la Lacurile de pescuit Hortobágy tinerii s-au angajat la curățarea și organizarea grădinii speciale.

Pe lângă lucrări, a rămas timp și pentru cunoașterea Parcului Național Hortobágy, pentru drumeții privind cunoașterea naturii pe apă și pe uscat, pentru identificarea păsărilor de la Lacurile de pescuit Hortobágy, pentru plimbare în parcul de animale sălbatice, pentru vizite la muzee și pentru prezentările de noapte experților de la Parcul Național, respectiv de expozițiile de astronomie.